Hírek

Tippek és trükkök a hőszivattyú telepítéséhez

Korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy milyen kérdéseken érdemes elgondolkodnunk, amikor arra az elhatározásra jutunk, hogy kicseréljük a meglévő fűtésrendszert hőszivattyúra. A következő lépés, hogy megtaláljuk azt a szakembert, aki a család igényeit és a házunk sajátosságait figyelembe véve tervezi meg a rendszert. A levegőforrású hőszivattyús rendszerrel kapcsolatos szinte minden probléma a kezdeti tervezés hibáiból ered, ezért kulcsfontosságú, hogy egy hozzáértő szakember elemzi a lehetőségeket és az igényeket, valamint a meglévő rendszert, és mindezek figyelembevételével alakítja ki az új rendszert.

Ha a hőszivattyú teljesítménye nem megfelelő – túl nagy vagy túl kicsi – az mindig gondokat okoz. Az is probléma, ha a hőt leadó klímaberendezés vagy a padlófűtés (más néven szekunder kör) helyét vagy számát nem számolták ki jól. A rendszer teljesítményét (leegyszerűsítve) úgy határozzák meg, hogy figyelembe veszik az elvárt hőmérsékletet, milyen fűtési rendszert kell használni, mekkora az ingatlan, és szükséges-e használati melegvíz előállításra, valamint hűtésre. Ha a számítás hibás, az plusz költségekhez vezet, legyen szó rezsiköltségről, áttervezésről vagy a rendszer élettarttamának növeléséről.

Tehát, ha a meglévő fűtési rendszerünk cseréjét fontolgatjuk, érdemes elgondolkodnunk a hőszivattyús fűtési rendszeren, mint alternatíván. A kivitelezés menete, és az ahhoz kapcsolódó tudnivalók érthetővé és átláthatóvá teszik a hőszivattyús rendszer bevezetését, és az ezzel járó előnyöket.

Hőszivattyú választás - Mire figyeljünk?

A hőszivattyú választása nem egyszerű feladat. Meg kell vizsgálni, hogy milyen a helyszín, milyenek az ingatlan adottságai. Nem mindegy, hogy milyen a klíma, milyen a talaj, milyen a vízminőség, milyen a levegőminőség. Ezek mind befolyásolják a hőszivattyú teljesítményét és hatékonyságát. Mennyi hőenergiára van szükség? Ez alapján választhatjuk ki a megfelelő teljesítményű hőszivattyút. Meg kell vizsgálni a meglévő fűtési rendszert. Milyen fűtési rendszerrel kell dolgoznia a hőszivattyúnak? Padlófűtésnél más lesz a megoldás, mint radiátoros fűtés esetében. A hőszivattyú nem olcsó beruházás, ezért fontos, hogy a beruházás finanszírozása jól legyen megszervezve.

Milyen a jó hőszivattyú?

A jó hőszivattyú több szempontból is kiemelkedik a többi közül. Elsősorban magas hatásfoka miatt, ami azt jelenti, hogy a befektetett energia nagy részét hasznos hőenergiává alakítja. Ez nem csak gazdaságos, de környezetbarát is, hiszen kevesebb energiát használ fel a működéséhez. A jó hőszivattyú másik fontos jellemzője, hogy könnyen kezelhető. A felhasználónak nem kell órákat töltenie a kezelés tanulásával, és a rendszernek jól kell működnie még a legnagyobb hidegben is. Az is fontos, hogy a hőszivattyú csendesen, zavartalanul működjön, hogy ne zavarja a lakók nyugalmát.

A minőségi hőszivattyúk már rendelkeznek intelligens vezérléssel is, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó távolról, akár mobiltelefonról is irányíthassa a rendszert. Az ilyen modern rendszerek képesek alkalmazkodni a változó időjárási viszonyokhoz és az energiafogyasztási szokásokhoz is.

A hőszivattyú választása egy olyan beruházás, amely hosszú távú megtérülést ígér. Nem csak a pénztárcánkat kíméli, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez is. Mindemellett a technológia fejlődésének köszönhetően ma már komfortos, csendes és egyszerűen kezelhető megoldások közül választhatunk. Azonban mindig fontos szem előtt tartani, hogy a hőszivattyú kiválasztása előtt alaposan mérlegeljük az ingatlan adottságait, az igényeinket, a meglévő fűtési rendszer jellemzőit, valamint a rendelkezésre álló finanszírozást. A legjobb, ha ebben a folyamatban szakember segítségét vesszük igénybe, aki segít megtalálni a számunkra legmegfelelőbb megoldást.

Márkák
Írjon nekünk!