Hírek

Szeretné túlélni a nyári kánikulát? Nézzünk néhány ötletet!

A hőség közeledtével egyre többen szeretnének légkondicionálót vásárolni, hogy túléljék a rendkívüli nyári forróságot.

Bár sokan még mindig luxusnak tekintik a légkondicionálót, ma már háromszor annyi család használ légkondicionálót otthona hűtésére, mint tíz évvel ezelőtt. Nemcsak az ár, hanem az egészségünk miatt is érdemes alaposan megválasztani a vásárlás előtt, mert nem mindegy, hogy mit választunk és hogyan használjuk. Ha hűvösben szeretnénk lenni és egészségesek maradni a nyáron, a következő tippek segíthetnek.

A vásárlás előtt fontos, hogy kikérjük szakember véleményét, aki a fontos paraméterek alapján, az igényeinkhez igazodva tudja ajánlani a megfelelő készüléket. Simon Anikó, a Hisense marketingmenedzsere szerint ma már számos olyan újdonság van a piacon, amely például képes a levegőben terjedő vírusok, köztük a koronavírus kimutatására, érzékeli, ha egy helyiség levegőminősége romlik, és méri a helyiség CO2-koncentrációját. A klímaberendezés megvásárlása hosszú távon is fenntartható és kifizetődő befektetés lehet, hiszen megfelelő karbantartás esetén a készülék akár 15-20 évig is kitarthat.

A munkahelyeken örökös, gyakran komoly konfliktusokat generáló dilemma, hogy hány fok legyen az irodában. Míg a férfiak 22 fokban izzadnak, a nők kétségbeesetten dideregnek a könnyű nyári ruhákban. Az igazság persze félúton van, mert

SEM A TÚL HIDEG, SEM A TÚL MELEG LEVEGŐ NEM EGÉSZSÉGES! ELŐBBI HIDEGRÁZÁST ÉS IZOMFÁJDALMAKAT, UTÓBBI KONCENTRÁCIÓS ZAVAROKAT OKOZHAT.

A szakértők szerint a beltéri és a kültéri hőmérséklet közötti ideális különbség nem több, mint 5-8˚C. A légkondicionálók is segíthetnek a tökéletes beltéri hőmérséklet megtalálásában: egyes modellek például a távirányítóba beépített hőmérséklet-érzékelővel rendelkeznek, és a szuperhűtés funkcióval percek alatt lehűthetik a helyiséget. Sok közülük képes a házat is fűteni, ami nagy áldás, ha például üres nyaralónk van, mivel így télen nem fagynak be a csövek, amikor a ház üres.

FIGYELJÜNK A BELTÉRI LEVEGŐ MINŐSÉGÉRE!

A légkondicionálás csökkenti a levegő páratartalmát, így szárazabb otthont teremt, és megakadályozza a penész és a poratka terjedését. Simon Anikó azonban rámutat, hogy

HASZNÁLATAKOR ÉRDEMES RENDSZERESEN, AKÁR ÓRÁNKÉNT TÖBBSZÖR IS SZELLŐZTETNI, MIVEL A BELTÉRI LEVEGŐ SZENNYEZETTSÉGE KOMOLY EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATOT JELENTHET.

A piacon kapható egyes modellek már megoldást kínálnak erre a problémára: képesek folyamatosan ellenőrizni a beltéri levegő minőségét, és gondoskodnak arról, hogy az friss, tiszta és megfelelően párásított legyen. Ha egy helyiséget hosszabb ideig nem szellőztetnek, a légkondicionáló akár 3 perc alatt képes szűrt friss levegőt fújni a helyiségbe, és még a helyiség szén-dioxid-szintjét is figyeli.

TISZTA ÉS KARBANTARTOTT!

Egészséges test, egészséges lélek - a légkondicionáló rendszer csak akkor tud hatékonyan működni, ha jól gondozzák. Nemcsak a hosszú élettartam, hanem egészségügyi okokból is érdemes beruházni az éves karbantartásra. Simon Anikó szerint a szakszerű karbantartás számos olyan lépésből áll (például a kültéri egység működésének ellenőrzése), amelyekhez megfelelő szaktudás és felszerelés szükséges, ezért ezt mindig bízza szakemberekre, de a tisztítást maga is elvégezheti, elég egy mikroszálas vagy hasonló porfogó kendő, klímaspray és egyéb tisztítószerek.

VÁLASSZUNK OKOS ÉS ENERGIATAKARÉKOS MODELLT!

A fenntarthatóság és az intelligens megoldások már a légkondicionáló kiválasztásakor is fontos szempontok, és a gyártók az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetbarát újításokra. Ma már olyan készüléket is lehet vásárolni, amely a legmagasabb, A+++ minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nagyon magas szezonális hűtési és fűtési energiahatékonysági értékekkel rendelkezik. Az új készülékek kompatibilisek az otthoni Wi-Fi-vel, valamint a Google és az Amazon otthoni asszisztenseivel is, így a légkondicionálót saját hangunkkal is irányíthatjuk, beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet vagy módosíthatjuk a beállításokat távolról, ha nem tartózkodunk otthon, de szeretnénk kellemes hőmérsékletre hazatérni.

 

Márkák
Írjon nekünk!