Hírek

Pár TIPP a légkondival való fűtéshez

Sokan úgy gondolnak a légkondicionálókra, mint egyszerű hűtőberendezésekre. Ez nem meglepő, hiszen a legtöbb ember csak nyáron kapcsolja be őket, amikor a hőség elviselhetetlenné válik az otthonokban, irodákban és más beltéri helyiségekben.

A legtöbben ezért vonakodnak attól, hogy nagy összegeket fektessenek be egy olyan készülékbe, amelyet az évnek csak egy részében használnak. Ez a megközelítés azonban nem feltétlenül helyes.
Az igazság az, hogy a legtöbb modern klímaberendezés fűtésre is használható, így tulajdonképpen egész évben állandó szinten tarthatják (vagy legalábbis segíthetnek ebben) a helyiség hőmérsékletét. Egy jó klímaberendezéssel tehát nincs szükség például külön radiátorra, amelyet sokan a leghidegebb téli napokon is használnak a melegen tartáshoz (mert nem akarják az egész lakást központi fűtéssel fűteni). Ezeket figyelembe véve a légkondicionálás költségei is sokkal kedvezőbbé válnak.

Kizárólag csak azok a légkondícionálók alkalmasak fűtésre, amelyekbe a készítés során hőszivattyút építettek be. Ezek a légkondicionálók alapesetben hűtési, fűtési és automatikus üzemmódban üzemeltethetők.

Bár ez készülékenként és márkánként változik, a fűtési üzemmódot általában a "Heat" szó jelzi a távirányítókon vagy az alkalmazásokban.
Ebben az üzemmódban a légkondicionáló berendezés meleg levegőt fúj a helyiségbe, amíg a helyiség levegője el nem éri a beállított hőmérsékletet (a készülékben lévő hőmérő szerint). Ezt követően az inverteres kompresszor leáll. Amint az osztott légkondicionáló beltéri egységének hőmérséklete csökken (ami a fűtési üzemmód velejárója), a készülék ventilátorai is leállnak, így a készülék nem kezd el hideg levegőt visszafújni a helyiségbe.
Mielőtt elkezdjük használni a légkondicionálót fűtésre (például miután ősszel már nem használta), érdemes elvégezni egy általános karbantartási ellenőrzést. Meg kell tisztíttatni a kültéri egységet és a beltéri egység szűrőit. A legjobb, ha szakember segítségét kérjük ezekhez a feladatokhoz /cégünk szívesen áll rendelkezésre/, mivel a tapasztalt szem még a problémák megjelenése előtt észreveszi azokat, amelyek később komoly (és költséges) javítást vagy cserét igényelnek.

Mi a megfelelő hőmérséklet?

Télen ne állítsuk nagyon magas hőmérsékletre és nyáron se tekerjük indokolatlanul alacsonyra.  Ez szükségtelenül megterheli a készüléket, és energiatakarékossági okokból sem ésszerű választás. Az ideális fűtési hőfok télen maximum 28°C.

Miért használjunk télen légkondicionálót fűtésre?

Kényelmes, könnyen szabályozható fűtésre. Egy klímaberendezéssel könnyen fűthetjük a belső teret.

Páramentesítő hatás

Télen a lakásokban sok páralecsapódás halmozódhat fel. Szerencsére a légkondicionálók párátlanítóként is működnek, így segíthetnek megelőzni a penészesedést és a magas páratartalom okozta egyéb problémákat.

Helytakarékos megoldás

A kisebb lakásokban minden kis hely aranyat ér, és bár a téli hónapokban valahogy be lehet szorítani a fűtőtesteket egy helyiségbe, ezeket a készülékeket egész évben tárolni kell valahol, még akkor is, ha nincs rájuk szükség. Ha azonban a helyiségben van egy légkondicionáló, amely fűtésre is használható, akkor soha nem kell aggódni a helyigény miatt.

Biztonságos megoldás

A légkondicionálókat általában a falon, a mennyezet magasságában helyezik el, hogy sem az állatok, sem a gyerekek ne tudják elérni/elnyomni/tolatni/felborítani őket. Ezért a falra szerelt légkondicionálók sokkal biztonságosabb fűtőegységek, mint a sugárzó fűtőtestek és más alternatívák.

Márkák
Írjon nekünk!