Hírek

Optimális klíma-beállítás

Nem kérdés, hogy a klíma szinte elengedhetetlen a nyári hőségben, legyen szó irodai munkakörnyezetről, vagy otthonunk meghitt kuckójáról. Az emeletes épületek, a panelházak, vagy a nagy ablakfelületű irodaépületek helyiségei könnyedén felforrósodhatnak. Fontos azonban, hogy klímaberendezésünket egészségtudatosan és környezetbarát módon használjuk.

Hogyan használjuk helyesen a klímát?

A klíma használatánál a tisztítás mellett figyelembe kell venni az optimális hőmérséklet beállítását is. Nem mindegy, milyen hőfokra állítjuk a klímát a nyári forróságban. A reggeli és esti órákban érdemes szellőztetni, hogy a légutakat kímélő párásabb külső levegő is bejusson a helyiségbe.

A klíma bekapcsolása során fontos, hogy ne irányítsuk közvetlenül magunkra. A helyiség hűtését a legoptimálisabban úgy érhetjük el, ha a klímát olyan helyre szereljük fel, ahonnan a hűvös levegőt minél nagyobb területre fújhatja, miközben nem kerül közvetlenül szembe a bútorainkkal.

Az egészséges klíma-beállítás titka

Nem ajánlott túlzásba vinni a klíma használatát. Ha kint 33°C van, nem jó ötlet a klímát 20°C-ra állítani. A külső és a belső hőmérséklet közti különbség ne legyen több 7-8°C-nál. A túl nagy hőmérséklet-különbség megterhelő a szervezet számára, és nehezen alkalmazkodik a hirtelen változáshoz.


Óvjuk a környezetet: fenntartható klíma használat

Az állandó klímahasználat nem csak a szervezetünknek, de a bolygónknak sem tesz jót. A klíma használata és a globális felmelegedés erősen összefüggnek. Minél többet használjuk a klímát, annál jobban hozzájárulunk a Föld felmelegedéséhez. Az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) szerint a légkondicionáló berendezések használata 2050-re a szén-dioxid kibocsátás megduplázásához vezethet, amely növeli a globális felmelegedést. Ennek értelmében, igyekezzünk csupán szükséges esetben bekapcsolni a klímát.

A hőérzet javítása környezettudatosan

Számos alternatív megoldás áll rendelkezésünkre a klímahasználat helyett, vagy annak kiegészítéseként, hogy javítsunk hőérzetünkön a nyári hónapokban. Ezek közül a következőkben néhányat fogunk bemutatni:

  1. Természetes szellőzés: Ha lehetséges, használjuk ki a természetes szellőzést a reggeli és az esti órákban, amikor hűvösebb a levegő. Az ablakokat és ajtókat nyitva tartva a hűvös levegő beáramlik a helyiségbe.

  2. Függönyök és redőnyök: A napsütötte ablakok melegíthetik a helyiséget. A függönyök és redőnyök használata csökkentheti a hőbehatást, és hűvösebbé teheti a helyiséget.

  3. Növények a lakásban: A növények nem csak szépek, de hűsítő hatásuk is van. A levegő páratartalmának növelésével a helyiség hőmérséklete csökkenthető.

A fentieken túl, természetesen a megfelelő hidratálás is kiemelten fontos a nyári hőségben. Fogyasszunk elegendő folyadékot, kerüljük a túl sós ételeket, amelyek tovább fokozhatják szomjúságunkat. Az egészségtudatos és környezetbarát klíma használat, valamint az alternatív hűsítő módszerek segíthetnek abban, hogy jobban érezzük magunkat a nyári hónapokban, miközben óvjuk bolygónkat.

Márkák
Írjon nekünk!