Hírek

Mik a legfontosabb teendők, ha gázkazánról hőszivattyúra váltanánk

A szakértők szerint érdemes a meglévő gázrendszer karbantartásával kezdeni, mielőtt korszerűsítenénk az otthoni fűtési rendszert. Egy hőszivattyús rendszer 2,5-3,5 év alatt térül meg.

Az új rezsiszabályok bevezetése óta egyre többen fontolgatják meglévő fűtési rendszerük felújítását, és sokan a meglévő készülékek lecserélésével, gázfüggetlenné szeretnének válni. A hőszivattyúk iránti kereslet 160 százalékkal nőtt. A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy nem érdemes pánikszerűen vásárolni, hanem inkább a meglévő rendszerek karbantartásával kell elkezdeni a lakásfűtés korszerűsítését.

A tapasztalat szerint a gázkonvektoros fűtés az egyik legkevésbé gazdaságos fűtési megoldás, mivel maximális teljesítménynél, 78-85%-os működési hatásfokkal rendelkeznek. A hatékonyságot nem segíti, hogy a szigetelt családi házak aránya 2012 óta több mint 10 %-kal nőtt, de még mindig csak 33 % körül van, míg a panelházaknak csak 44 %-a szigetelt.

Sokan pánikba estek, hogy a gázos rendszerüket lecseréljék, miután kiszámították a jövőbeli költségeiket.

Átlagosan hatszor többen érdeklődtek a levegő-víz hőszivattyús rendszerek iránt 2022 júliusában. Cégünk is azt javasolja, hogy mielőtt mindenki belevágna a cserébe, mindenképp keressenek fel szakértőt és csak azután döntsenek.

A hőszivattyú jelentős költségmegtakarítást eredményezhet

Az sem mindegy, hogy egy meglévő fűtési rendszer, például egy gázkazán mellé milyen kiegészítő megoldást választunk. Míg egy split klímaberendezés beszereléséhez könnyebb szakembert találni, - mivel nem kell hozzányúlni a meglévő rendszerekhez, - addig egy levegő-víz hőszivattyúhoz többféle szakemberre van szükség, mivel gyakran egy meglévő rendszerhez (padlófűtés) kell csatlakoztatni, vagy módosítani kell, hogy hatékonyan működjön. Ráadásul a split klímaberendezések raktáron vannak, de egy hőszivattyúra akár több hónapot is várni kell.

Ettől függetlenül a hőszivattyús technológia jelentős költségmegtakarítást jelent, mivel a H-tarifa használatára már nem vonatkoznak fogyasztási korlátozások.

A H tarifa önmagában nem biztos, hogy elegendő a hőszivattyú telepítéséhez, szükséges lehet a hálózati teljesítményt 32 amperre növelni.

A hőszivattyús fútés a gázkazánhoz képest huszadannyiba kerülhet, illetve tizedannyiba a kondenzációs gázkazánhoz képest, ha a felhasználó fogyasztása átlagon felüli. Egy kb. 85-95 nm-es lakás esetében gázkonvektorral, 2100 köbméter fogyasztásnál az éves számla 500-550 ezer Ft lesz. Ezzel szemben levegő-levegő hőszivattyús rendszerrel (klímákkal) ez kb. 150-200 ezer Ft lehet!

Márkák
Írjon nekünk!