Hírek

Mennyi idő alatt térül meg egy hőszivattyú beépítése?

Lakások esetében a megtérülési idő nagymértékben függ a lakás elhelyezkedésétől az épületen belül, az épület szigetelésétől, az ablakoktól és a tájolástól. Megpróbálunk azonban nagyjából megadni egy árat, hogy tudjuk, mire számíthatunk, ha a fűtéskorszerűsítés mellett döntünk.

A Magyarországon használt 3,85 millió lakás és ház mintegy 63%-a úgynevezett egykomfortos, azaz csak egyféle energiaforrást használnak fűtésre. Ezek 43%-a, azaz 1,6 millió lakás csak gázzal fűt, míg ha a gáz- és a fafűtést is figyelembe vesszük, akkor 2,35 millió lakás rendelkezik gázfűtéssel. Az EU szakpolitikai útmutatói azonban világossá teszik, hogy a fosszilis energiaforrások a következő években nem szubvencionálhatók háztartási szinten, és a helyi kibocsátásokat drasztikusan csökkenteni kell.

Aki új ingatlant építtetne, már semmiképp ne gondolkodjon gázfűtésben, célszerűbb és jobban megtérül a hőszivattyús megoldás.

A hőszivattyúk vagy split klímaberendezések azonnali megoldást jelentenek az energiatakarékos fűtésre a gázkazánnal, gáz- vagy vegyes tüzelésű kazánnal vagy radiátoros rendszerrel rendelkező lakásokban. Ezek a rendszerek általában egy-két nap alatt telepíthetők, akár egy nagyobb ház esetében is, egy lakás esetében pedig akár fél nap alatt.

Sok körfolyosós lakóépületben a magas költségek vagy a megvalósíthatatlanság miatt több nyílt égésterű kazán cseréje problémát jelent. Ilyen esetekben a kivitelezők gyakran fordulnak a levegő-levegő hőszivattyúkhoz, amelyek kisebb módosításokkal kiválthatják a gázfűtést. A társasházak esetében a leggyakoribb megoldások a multisplit fűtés és a levegő-víz hőszivattyúk, amelyek fan-coil hűtéssel/fűtéssel is megvalósíthatók, de ez utóbbi jellemzően magasabb kezdeti költségekkel jár. 

Mint fentebb említettük, a hőszivattyús rendszer telepítésének költségét tehát elsősorban nem az épület jellege, hanem a meglévő fűtési rendszer és az ingatlan energetikai állapota, valamint a felújítás költségvetése határozza meg.

A levegő-víz hőszivattyúk esetében a telepítés és az üzembe helyezés szintén egy-két munkanapot vesz igénybe, attól függően, hogy milyen módosításokat kell végrehajtani a meglévő rendszeren. Ha új fűtési rendszert kell telepíteni egy újonnan épített ingatlanba, a telepítési idő rövidebb. A geotermikus hőszivattyúk telepítése veszi igénybe a legtöbb időt a talaj fúrása miatt.

LEVEGŐ-LEVEGŐ HŐSZIVATTYÚ

Általánosságban elmondható, hogy egy háromszobás lakás vagy családi ház esetében egy levegő-levegő hőszivattyú három belső és egy külső egységének telepítési költsége 1,7-1,8 millió forint között mozog. Ez az összeg tartalmazza az egységek árát, a szerelési munkadíjat, az elektromos hálózat korszerűsítését és a H-tarifás mérőhely kialakításának költségét.

A rendszer költségeinek mintegy 300-400 ezer forintos csökkentésére van lehetőség, ha már van H-tarifa.

LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ 

Egy levegő-víz hőszivattyú esetében a rendszer ára körülbelül 4,0 millió forintnál kezdődik, telepítéssel, H-tarifa kialakítással együtt. Akkor érdemes telepíteni ha pl. padlófűtéssel rendelkezünk.

MEGTÉRÜLÉS

Egy kb. 85-95 nm-es lakás esetében gázkonvektorral, 2100 köbméter fogyasztásnál az éves számla 500-550 ezer Ft lesz. Ezzel szemben levegő-levegő hőszivattyús rendszerrel (klímákkal) ez kb. 150-200 ezer Ft lehet! A megtérülési idő kb 3.5-4 év.

A hőszivattyús megoldás jelenleg a leggazdaságosabb módja a villamos energiával való fűtésnek. Mivel főként megújuló energiával működik, a ma elérhető legköltséghatékonyabb és legkörnyezetbarátabb fűtési megoldás.  Családi ház esetében egy kb 3000 köbméter éves gázfogyasztást feltételezve a megtérülési idő 5-5,5 év.

Márkák
Írjon nekünk!