Hírek

Megéri hőszivattyúra váltani?

Sokan gondolkodnak azon, hogy az emelkedő energiaköltségek leküzdése érdekében nem csak a lakásuk szigetelésével foglalkoznak. Számos alternatíva jöhet szóba, amelyek közül a különböző típusú hőszivattyúk a legelterjedtebbek közé tartoznak.

Európában felgyorsultak az Európai Unió (EU) azon törekvései, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegességet érjen el. Az Európai Unió döntéshozóit, köztük a Bizottság, a Parlament és a Tanács tagjait az energiafüggetlenségre való törekvés, valamint az egyre aggasztóbb éghajlatváltozási jelenség kellőképpen motiválta arra, hogy a rendelkezésre álló eszközök figyelembevételével felgyorsítsák a folyamatot. Egyre sürgetőbbé válik a gázfüggőség csökkentése és a szigorúbb éghajlati előírások, ahogy az energiaipar az átmenet következő szakaszába lép. Otthonaink a kibocsátások egyik fő forrásai, ezért ezek csökkentésének kell az első számú prioritásnak lenni.

A szakpolitikai előnyöket figyelembe véve a hőszivattyúk olyan technológiaként tűnnek ki, amely segíthetnek csökkenteni az épületek fűtési energiafogyasztását, miközben hozzájárulnak a megújuló energiával kapcsolatos célkitűzésekhez, a hűtés, fűtés és melegvíz-előállítás villamosításához. A hőszivattyúk által termelt hasznosítható hőenergia is megújuló energiaforrás.

Az európai szabályozás szerint ma már a fosszilis tüzelőanyagokkal való fűtés nem kívánatos jelenség. Az Egyesült Államokban és Európában egyaránt át kell térnünk a megújuló fűtési forrásokra, és el kell távolodnunk a fosszilis tüzelőanyagoktól (különösen a földgáztól). 

A magyar kormány a tarifacsökkentésre vonatkozó szabályozás felülvizsgálatakor a hőszivattyúk támogatását választotta.

Európa, a hőszivattyús-technológia élvonalába tartozik az energiafüggetlenségre való törekvésével és a gáztól való elszakadás miatt. Harmincmillió új hőszivattyú már része a REPower uniós csomagnak, és további tízmilliót fognak üzembe helyezni a következő néhány évben.

Miután a magyar kormány bejelentette a fűtés árcsökkentését, a hőszivattyús megoldások iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt. A lakosság nagy változáson ment keresztül. A Daikin szerint a hőszivattyúk egyre ismertebbé válnak, mint a hűtés,- fűtés hatékony eszközei. Ezzel párhuzamosan sokan nem biztosak abban, hogy egy saját hőszivattyús fűtési rendszer, fizikailag megvalósítható és gazdaságilag optimális megoldás-e. A vállalat korábbi projektjei alapján elmondható, hogy szinte mindenki szívesen lecserélné vagy kiegészítené jelenlegi gáz- vagy vegyes tüzelésű rendszerét hőszivattyúra. 

A gyártók a növekvő kereslet kielégítésére növelik kapacitásaikat. Lengyelországban a Daikin egy vadonatúj hőszivattyúgyárat épít. Évente egymillió hőszivattyút fognak gyártani. Ezenkívül a vállalat két további kapacitásbővítő projektbe kíván befektetni Európa-szerte. Annak érdekében, hogy 2025-ig a termelés háromszorosára nőjön, a cég további három összeszerelősort kíván építeni Németországban. 

A hőszivattyú a jelen és a klímaváltozástól mentes jövő számára is kiváló fűtési megoldás, mivel hatékonyan használja a megújuló energiaforrásokat. A technológia évszaktól függően képes az épületet hűteni vagy fűteni. Még a leghidegebb napokon is képes a vizet kellemes hőmérsékletűre melegíteni. A magyarországi háztartások jóval nagyobb arányban használják a földgázt, mint Európa többi részén. A földgáz jelenleg a teljes energiafelhasználásunk mintegy felét teszi ki. A fűtés tekintetében ez az arány 60% körüli, ami magasabb, mint az európai átlag, ami 38%.

A megújuló energiaforrásokra való támaszkodása miatt a hőszivattyú fűtési megoldásként a legjobbat kínálja: alacsony karbantartási igény és alacsony költségek. A földgázra épülő fűtési rendszerekkel összehasonlítva a hőszivattyúk - megfelelő telepítés esetén - jóval alacsonyabb üzemeltetési költségeket kínálnak.

Összehasonlításképpen: egy kondenzációs gázkazán 14 forintért termelhet 1 kWh energiát, míg egy hagyományos kéményes gázkazán 16-17 forint körüli összegbe kerül. Ez kb. 38 forintra emelkedik, ha áramot használunk (pl. kazánban, fűtőpanelben, vagy fűtőfóliában).

A hőszivattyús készülékek két szempont miatt előnyösek üzemeltetési költség szempontjából. Az első az elérhető csökkentett energiaár ("H"), a második pedig a hőszivattyú "egészséges" szezonális hatásfoka (SCOP). Kedvezményes árammal való működés esetén a hőszivattyú áramszámlája körülbelül 40%-kal csökken. Egy kilowattóra energia 12-13 forintba kerül, elsősorban a hőszivattyú hatásfokától függően. Egy olcsó tarifa használatával ezen felül akár 7-8 forintra is csökkenhet az ár. A levegő-levegő hőszivattyúhoz, más néven split klímához hasonlóan a levegő-víz hőszivattyú is tökéletes megoldás a gyors telepítési és üzembe helyezési idő miatt.

Akár egy kazán, tégla vagy panel is fűthető vagy hűthető osztott klímával, és szinte minden otthon alkalmas valamilyen hőszivattyúra. A legtöbb esetben a hőszivattyús megoldás helyét nem az ingatlantípus, hanem a jelenlegi rendszerek diktálják. 

A fosszilis tüzelőanyagok helyett megújuló energiaforrások használata házainkban okos döntés, hiszen életünk minden területén a fenntarthatóságra kell törekednünk. 

Márkák
Írjon nekünk!