Hírek

Kíváncsi vagy mi az az összeg amiből felfűthetünk egy 3 szobás házat?

Sok megoldás létezik a ház fűtésére, de nézzük, hogy mi a legkedvezőbb lehetőség a gázfűtés, a kondenzációs kazán a konvektor, a fa- és szénfűtés, az elektromos megoldás és a legdrágább, de hosszú távon legköltséghatékonyabbnak tartott hőszivattyús opció közül.

Bár úgy tűnik, hogy a háború ellenére egyelőre nem fog elfogyni a gáz, fontos tisztában lenni azzal, hogy mennyibe kerülhet a fűtés a gázfűtés alternatíváival. Nézzük meg, hogy mennyibe kerülne egy "átlagos" 100 négyzetméteres ház fűtése különböző fűtési módszerekkel. Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, már csak azért sem, mert nem létezik olyan, hogy hőtechnikailag "átlagos" ház. Minden ház más és más, ezért nincs egységes válasz arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül, de adhatunk néhány hasznos támpontot.

Az összköltségeket elsősorban a ház mérete és az építés ideje határozza meg, mert ez ad képet az alkalmazott technológiáról. Az elmúlt mintegy 140 évben például számos olyan év volt, amikor az építési technikák terén jelentős ugrás történt - ami miatt az épületszerkezetek jelentősen eltérhetnek egymástól.

A fűtés szempontjából fontos, hogy a falszerkezetek általában véve energiatakarékosabbá váltak. Egy 100 m2-es új ház hőigénye ma már olyan alacsony, hogy nagyon könnyen fűthető. Valójában a legnagyobb problémát már nem a téli fűtés jelenti, hanem a nyári hűtés és a hőtermelő készülékek (hűtőszekrény, TV, laptop, lakók) hőjének elvezetése.

Ahhoz, hogy egy "átlagos házat" kapjunk, egy körülbelül 40 évvel ezelőtt épült 3 szobás házzal kezdtünk, amelyet nem szigeteltek, nem korszerűsítettek, ahol az ablakokat nem cserélték ki, és feltételeztük, hogy még mindig gázkonvektoros fűtési rendszer fűti az egész ingatlant.

A legtöbb ember a 22 Celsius-fokos szobahőmérsékletet tartja ideálisnak. Azonban nem mindegy, hogy valaki megelégszik-e az ajánlott 20 fokkal, vagy inkább a 24 fokot részesíti előnyben, hogy egész nap be van-e kapcsolva a fűtés, vagy csak napközben szeretné alacsonyan tartani a hőmérsékletet. Általános szabályként elmondható, hogy körülbelül 2-6%-kal csökkenthetjük a számlánkat, ha jobban felöltözünk, és egy fokkal kevesebbel is beérjük.

A gázkazánok közül a kondenzációs kazánok fűtési költségei a legalacsonyabbak. Egy kondenzációs kazánnal feleannyiért fűthetünk fel egy házat, mint egy konvektorral.

Azonban jó befektetés lehet egy ilyen átépítés, ami jelenleg 1 és 1,5 millió forint közötti összegbe kerülhet, beleértve a speciális vegyszereket is. Érdemes a vezérlőrendszert is átgondolni, mivel a legnagyobb megtakarítást a legkisebb befektetéssel a leggyorsabban termosztát vagy időjárásfüggő hőmérséklet-szabályozás telepítésével érhetjük el.

A fával való fűtés nem olcsóbb, mint a gázzal való fűtés. Tűzifa esetében, ha otthonunkban egy régi, 50%-os hatásfokú, vegyes tüzelésű kazán és radiátor van akkor gázból, fűtési szezononként körülbelül 10 köbméterre (80 m³) lesz szükségünk.

Vidéki térségekben szilárd tüzelésű kazánok esetében jó kiegészítő lehetőség lehet a fával való fűtés.

Lehetőség van gázkazán és szilárd tüzelésű kazán kombinálására is, de szakemberre van szükség ahhoz, hogy a kazán szilárd tüzelésű része ne robbanjon fel.  Általános tanácsként, mielőtt kifizetnénk a szilárd tüzelésű kazán beszerelését, kérjük, hogy a munkát épületgépész vagy energetikai szakember ellenőrizze.

Nem ajánljuk az elektromos kazánokat, az infravörös fűtést vagy a fóliás fűtőtesteket egy 100 négyzetméteres ház esetében, mivel gazdaságtalanok. A gázfűtés 2x-3x annyiba kerülhet ezeknél a fűtési módoknál.

Az elektromos fűtés azonban jó megoldás lehet egy 3 szobás ház esetében is, ahol a légkondicionálás a legolcsóbb befektetés.

Egységenként 200-300 ezer forinttól elérhető - egy 3 szobás ingatlan esetében a költség 800-900 ezer forint is lehet. Mielőtt azonban belevágnánk, ellenőrizni kell a ház elektromos teljesítményét, mivel előfordulhat, hogy növelni kell a kapacitást.

A legköltséghatékonyabb fűtési rendszer a hőszivattyú lehet. Üzemeltetési szempontból a legköltséghatékonyabb, a kondenzációs gázkazánnál jóval olcsóbb fűtést hőszivattyúval lehet elérni. Szintén elérhető a zöldhitel (új lakásokhoz) és a 3 millió forintos támogatás a régi lakások felújításához, amely kiegészíthető 3 millió forintos támogatott hitellel.

6 millió forintért egy komplett hőszivattyús rendszer telepíthető. 

Fontos megjegyezni, hogy nem csatlakoztatható a meglévő radiátoros fűtési rendszerhez, hanem csak alacsony hőmérsékletű hőleadó rendszerrel működik a nyári hűtési igény ellenében. Új vagy nagyon jól szigetelt épületekhez ajánlott.

Azt is el kell dönteni, hogy léghőszivattyút vagy földhőszivattyút telepítsünk. Léghőszivattyút kedvezőbb összegből telepíthetünk, de drágább az üzemeltetése. Földhőszivattyúval a fűtés fele annyiba kerül. Természetesen minden a körülményektől, a geotermikus viszonyoktól, a talajtól és attól függ, hogy a talajvízszint elég magas-e.

Egy 3 szobás ház esetében azonban nem érdemes földhőszivattyút telepíteni. Egy 220-260 m2-es ház esetében, a geológiai viszonyoktól függően, akár 3-4 kút is használható fűtésre, sőt nyáron akár passzív hűtésre is, energetikai beruházás nélkül. A telepítés költsége kútonként akár 440 000 forint is lehet, a feltételektől függően. 

Mennyivel olcsóbb számunkra most a piaci árhoz képest a gáz? Pontos adatok nem ismertek, de a máshol tapasztalható áremelkedések alapján kb. három-négyszer annyiba kerülne.

Vagyis egy 3 szobás ház fűtése nem 30-60 ezer forintba kerülne, hanem 90-180 vagy 120-240 ezer is lenne. Ha nem lenne rezsicsökkentés, a villamos energia ára is emelkedne. Így a hőszivattyú és a gázfűtés költségei közötti arány nem fog jelentősen változni a jelenlegi helyzethez képest.

Márkák
Írjon nekünk!