Hírek

Jön a hőhullám: Ismét közelítünk a 40°C-hoz?

Ahogy a hőmérő higanyszála tovább emelkedik, a meteorológusok szerint ismét 40°C közelébe kerülhetünk, megdöntve ezzel a napi melegrekordokat. Mit jelent ez Magyarország idei időjárására, és hogyan hathat ez az esetleges aszályra és a "magyar tenger" vízszintjére? Merüljünk el kicsit mélyebben az előrejelzésben.

A nyári hónapok időjárásának előrejelzése összetett feladat. Meteorológusok szerint szinte lehetetlen konkrét válaszokat adni a közelgő időjárásról. Mégis, a meteorológiai adatok és az évszakos előrejelzések segítségével felvázolhatunk egy képet az elkövetkező hónapokról.

A rekord hőmérséklet ismét megközelítheti a 40°C-ot, azonban, az idei hőséget potenciálisan enyhítheti egy nagyobb mennyiségű csapadék, főként záporok, zivatarok formájában. Több éves statisztikára, tapasztalatra hivatkozva, az első hőhullám már június végén megérkezhet, amikor a hőmérséklet sok helyen meghaladhatja a 30°C-ot.

Jelenleg az évszakos előrejelzések az átlagosnál melegebb júliust jósolnak, esetleges későbbi hőhullámokkal. E hőhullámok hossza és intenzitása azonban továbbra is bizonytalan.

Ha az éghajlati trendeket nézzük, akkor a felmelegedési tendencia megállíthatatlan. Bár a június az átlagosnál valamivel hűvösebben indult Magyarországon, főként a gyakori csapadékos időjárás miatt, a globális kép másról árulkodik. Június első hetei világszerte átlagon felüli hőmérsékletet hoztak.

Kanadában a május körülbelül 4-8°C-kal volt melegebb az átlagosnál. Kevesebb volt a csapadék is, ami végül kiterjedt erdőtüzekhez vezetett. Nemcsak a kontinensek, hanem az óceánok felszíni hőmérséklete is sok helyen átlag feletti. Az El Niño jelenség magasabb globális átlaghőmérsékletet eredményezhet, ami potenciálisan intenzívebb hőhullámokhoz vezethet.

A fenyegető hőség és az elegendő csapadék esetleges hiánya egy másik aggasztó problémához, az aszályhoz vezethet. Az aszály széles körű következményekkel járhat, a mezőgazdaságtól kezdve a Balatont is beleértve. 

Márkák
Írjon nekünk!