Hírek

Hogyan fűthetünk olcsóbban?

Az inverteres klímaberendezések ugyanolyan hatékonysággal képesek hőt szolgáltatni, mint egy modern gázkazán, de sokkal alacsonyabb fogyasztással és alacsonyabb költséggel, - számos más előny mellett - így akár 10-15%-ot is megtakaríthat a fűtésszámláján!

Arról nem is beszélve, hogy a légkondicionálókba sokkal olcsóbb beruházni, sokkal gyorsabban telepíthetőek, mint a gázfűtés. Ráadásul nyáron is nagyszerűen kihasználhatjuk a légkondicionáló előnyeit.

A mai inverteres légkondicionálók számos olyan intelligens funkcióval is fel vannak szerelve, amelyek nemcsak kényelmesebbé, hanem gazdaságosabbá is teszik őket. A programozható, mozgásérzékelős vagy éjszakai üzemmódoknak köszönhetően tudják, mikor kell energiatakarékos üzemmódba kapcsolni, így jelentős mennyiségű energiát és pénzt takarítanak meg.

Ha már évek óta van légkondicionálója, de az még mindig egy régi ON/OFF típusú készülék ami fűtésre nem igazán alkalmas, sok energiát fogyaszt, és nem bírja a magas fagypont alatti hőmérsékletet, mindenképpen érdemes árajánlatot kérni egy modern inverteres légkondícionálóra.

Természetesen ebben is tudunk segíteni.

Melyik légkondicionálót válasszuk?

Ha légkondicionáló fűtésen gondolkodik, az egyik legfontosabb dolog, hogy energiatakarékos legyen, ezért meg kell néznie a készülék COP/SCOP-ját, vagyis az energiahatékonyságát.
Minél magasabb a COP-szám, annál gazdaságosabb a készülék, és annál jobb az energiahatékonysága.

Ez azért is fontos, mert a legtöbb inverteres légkondicionáló berendezés jogosult az áramszolgáltatótól kedvezményes villamosenergia-tarifákra (H-tarifa és GEO-tarifa), amelyek kW-onként a normál lakossági tarifák felébe kerülnek.

Mi az a H-tarifa?

A H-tarifa a hőszivattyúk és a megújuló energiát hasznosító rendszerek (pl. légkondicionáló berendezések) kedvezményes tarifája - gyakorlatilag egy új villanyóra a meglévő villanyóra mellé.
Nem egész évben, hanem csak október 15-től április 15-ig, ebben az időszakban napi 24 órában áll rendelkezésre. A H-tarifa akkor vehető igénybe, ha a készülék COP 3 vagy annál magasabb.

Mi az OUG tarifa?

A GEO-tarifa split vagy multi-split hőszivattyús légkondicionálókra vonatkozik, amelyek SCOP-értéke legalább 4,1 (2-6 kW névleges hőteljesítmény esetén).

A H-tarifától eltérően a GEO-tarifa az év minden napján, a fűtési szezonon kívül is igénybe vehető, de a szolgáltatás naponta kétszer két órára szünetel. Ez azt jelenti, hogy reggel 8:00 és 10:00, valamint délután 16:00 és 18:00 között nincs fűtés vagy hűtés.

Melyiket válasszuk a légkondicionált fűtéshez?

A két tarifa közötti költségkülönbség minimális (1-1,5 Ft/kW/h), de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha hőszivattyús klímaberendezéssel szeretné fűteni otthonát, akkor a H tarifát érdemes választani, mivel ez a fűtési szezonban (október 15. - április 15.) folyamatosan elérhető.

Az OUG-tarifák csak jól szigetelt, hőszivattyús felületfűtéssel rendelkező épületek esetében ajánlottak, ahol egy kétórás áramkimaradás nem jelent problémát.

Hogyan működik?

A H tarifához külön fogyasztásmérővel ellátott felhasználói áramkörre, azaz két villanyórára van szükség.
A fűtési szezonban (október 15. és április 15. között) használható, a fűtési szezonon kívül pedig "A1" díjat kell fizetni. Természetesen a fűtési szezonon kívül is kérhető mérőóra-csatlakozás.

A fogyasztásmérőt külön mért áramkörhöz kell csatlakoztatni. A fogyasztásmérő kettős kialakítású lesz, hogy a H tarifa szerinti fogyasztott villamos energiát és a fűtési szezonban felhasznált A1 tarifa szerinti villamos energiát külön nyilvántartásban lehessen mérni. 

Hogyan igényelhetem?

Az igényléshez fel kell venni a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, majd be kell nyújtani a megfelelő dokumentumokat. Ezek a dokumentumok villamosenergia-szolgáltatónként eltérőek lehetnek, de szükség lesz (1) a villamosenergia-rendszerhasználói jelentkezési lapra, (2) az egyetemes szolgáltató villamosenergia-vásárlási jelentkezési lapjára, (3) a villamosenergia-rendszerhasználói jelentkezési lapra a "H" tarifa igényléséhez és a csatlakoztatandó műszaki berendezés adatlapra.

Ezek közül a klímaberendezés műszaki adatlapot a klímaberendezés beszerelése után szerelő kitölti, a belső elektromos hálózatra vonatkozó dokumentumot pedig a regisztrált (!) villanyszerelő tölti ki.

A H-tarifa külön mérővel ellátott felhasználói áramkört igényel, ezért új mérőórát kell felszerelni. Az új fogyasztásmérő ingyenes, de azt regisztrált szerelővel kell felszereltetni. A szerelőnek kell tehát megterveznie az új mérő helyét, és szükség esetén szabványosítania kell a régi mérőt.

Ha több klímaberendezést szeretnénk telepíteni, akkor érdemes lehet a hálózatot bővíteni.

 

Márkák
Írjon nekünk!