Hírek

Egyedül végezzük el a légkondi karbantartását vagy kérjük a szakértő segítségét?

Megpróbálhatjuk mellőzni a légkondicionáló karbantartását otthonunkban vagy irodánkban, de a szakértők szerint ez nem tanácsos, mivel veszélyezteti az egészségünket és a légkondicionáló garanciáját. Milyen gyakran kell szakembert hívnunk? Biztos, hogy mindenre szükség van? Mik a rendellenes működés jelei? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A légkondicionáló rendszeres tisztítása fontos és gyakorlatilag elkerülhetetlen lépés, hogy biztosítsuk a készülék megfelelő működését és ezáltal a belélegzett levegő minőségét. A berendezés működése során kondenzációs folyamat lép fel, amely jó táptalaj a gombáknak és különböző baktériumoknak, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak. Nagyon fontos azt is tudni, hogy a legtöbb gyártó évente legalább egy szervizeléssel garantálja termékeit, és ennek elmulasztása a garancia elvesztéséhez vezethet. Rendszeres karbantartással a klímaberendezések, más néven levegő-levegő hőszivattyúk várhatóan minimum 8-10 évig bírják, tehát nem érdemes elmúlasztani a szervizelést.

A karbantartási eljárások elvégzéséhez általában szét kell szerelni a berendezést, amit mindig szakembernek kell elvégeznie. Erre azért is szükség van, mert a garancia feltétele a karbantartási jegyzőkönyv kitöltése és lebélyegezése szakember által. A karbantartásnak tartalmaznia kell a szűrő, a párologtató, a kondenzátor, a csepegtetővíz-elvezető tisztítását és az áramellátás ellenőrzését.

Egy dolgot mi magunk is megtehetünk otthon: leporoljuk a beltéri egység szűrőit.

A karbantartás során a szakember a beltéri és a kültéri egységet is megtisztítja. A beltéri egység esetében a fedél felnyitása után eltávolítja a hőcserélő előtti szűrőket, vízzel átmossa őket, majd speciális klímatisztító folyadékkal megtisztítja az elpárologtatót. A beltéri egységben lévő ventilátort is ellenőrizni kell, mivel az is tartalmazhat gombabaktériumokat, amelyek eltávolítása után általában tisztítható. A beltéri egység összeszerelése után a munka a kültéri egységen folytatódik. A kondenzátor lamelláiról a port általában kefével, légkompresszorral vagy kondenzátortisztító szerrel távolítják el.

Amennyiben a légkondicionálót fűtésre is használják, a fűtési szezon kezdete előtt szintén szükséges a készüléket szakemberrel szervizeltetni. Ha a berendezés csak hűtésre szolgál, akkor a nyári szezon előtt szokás a berendezés tisztítását elvégezni.

A rendellenes működésnek nyilvánvaló jelei vannak

Az évente egyszer vagy kétszer ajánlott karbantartáson kívül előfordulhat, hogy a berendezés rendellenes működése miatt kell szakembert hívni. Talán a legszembetűnőbb, ha a beltéri egységből működés közben kellemetlen szag kezd áradni, de ugyanilyen zavaró lehet az is, ha a készülék egy adott üzemmódban nem a kívánt hőmérsékletet produkálja, vagy ha a klímaberendezés zajszintje megnő.

Márkák
Írjon nekünk!