Hírek

A megújuló energiás, hőszivattyús technológia a megoldás!

Az észak-európai országokban a családi házak 65-75%-át már hőszivattyúval fűtik vagy hűtik, míg Magyarországon csak az ingatlanok 1-2%-a rendelkezik ilyen rendszerrel.

A hőszivattyús technológia olyan megújuló energetikai megoldás, amely nagyon költséghatékonyan teszi lehetővé az épületek hűtését és fűtését. A kormány korábban kedvező tarifával támogatta ezeknek a rendszereknek az üzemeltetését. Most a korábbi kedvező tarifák: a B geotarifa és a H tarifa fenntartásával még kedvezőbbé vált a helyzet.

A hőszivattyúk gyakorlatilag bármilyen épületbe beépíthetők, de különbséget kell tenni az új és a meglévő épületek között. Az új építkezéseknél egyértelmű, hogy a hőszivattyúk az első számú hűtő-fűtő megoldás. A régebbi épületeknél viszont meg kell vizsgálni az úgynevezett hőleadókat, vagyis azt, hogy van-e radiátor az épületben és hogyan történik a hűtés. Az új rendszernek illeszkednie kell a meglévőhöz, de mindegyikre van megoldás. Tehát a hőszivattyúk egyértelműen minden épületbe beépíthetők.

A legolcsóbbak a levegő-levegő rendszerek, amelyek 300 ezer és 450 ezer forint közötti összegbe kerülnek beszereléssel együtt. Még hatékonyabbak a levegő-víz rendszerek, amelyek egy kategóriával drágábbak, de általában nagyobbak. Az ilyen rendszerek induló ára 2-2,2 millió forint. A leghatékonyabb és legdrágább rendszerek a víz-víz rendszerek.

A megtérülés új épületek esetében akár egy-két év is lehet, de még a régi épületek esetében is, a gáz- és villamosenergia-árak közötti különbség miatt, ezek a rendszerek néhány év alatt megtérülnek.

Magyarországon jelenleg az ingatlanok mindössze egy-két százalékában van ilyen hűtő-fűtő rendszer, pedig a bővülés nagyon dinamikus. A skandináv országokban, például Finnországban, ahol jellemzően nagyon hidegek a telek, a családi házak 65-75 százalékában már van hőszivattyú.

Márkák
Írjon nekünk!