Hírek

A hőszivattyúkkal kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

A hőszivattyúk egyre népszerűbbé válnak a fűtési és hűtési rendszerek között. Ennek oka, hogy környezetbarátak, magas az energiahatékonyságuk és költséghatékonyak. Azonban a hőszivattyúkkal kapcsolatban számos tévhit is kering, amelyek elriaszthatják a potenciális vásárlókat.

  • Tévhit 1: A hőszivattyúk csak fűtésre alkalmasak.

A hőszivattyúk nem csak fűtésre, hanem hűtésre és használati melegvíz előállítására is alkalmasak. A levegő-víz hőszivattyúk akár 4-5 kW fűtési teljesítményt is képesek előállítani egy kW elektromos teljesítmény felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy a hőszivattyúk segítségével jelentősen csökkenthetjük a fűtésszámlánkat.

  • Tévhit 2: A hőszivattyúk csak meleg éghajlaton működnek hatékonyan.

A hőszivattyúk hatékonysága a külső hőmérséklettől függ. Azonban a modern hőszivattyúk már akár -25, -30 °C-os külső hőmérsékleten is képesek működni. Ez azt jelenti, hogy a hőszivattyúkat Magyarországon is hatékonyan lehet használni.

  • Tévhit 3: A hőszivattyúk nagyon drágák.

A hőszivattyúk beszerelési költsége magasabb lehet, mint a hagyományos fűtési rendszereké. Azonban a hőszivattyúk energiahatékonysága miatt a befektetés hosszú távon megtérül. A hőszivattyúk energiaköltségei akár 60-70%-kal alacsonyabbak lehetnek, mint a hagyományos fűtési rendszereké.

  • Tévhit 4: A hőszivattyúk túlságosan zajosak.

A hőszivattyúk zajszintjét a kompresszorok határozzák meg. A modern hőszivattyúk kompresszorai azonban nagyon csendesnek számítanak. A hőszivattyúk zajszintje általában 30-40 dB között van. Ez alacsonyabb, mint a mosógép vagy a mikrohullámú sütő zajszintje.

  • Tévhit 5: A hőszivattyúk nem működnek jól a régi épületekben.

A hőszivattyúk bármilyen épületbe telepíthetők, függetlenül attól, hogy új vagy régi. Azonban a régi épületeknél előfordulhat, hogy fűtési rendszert is át kell alakítani, korszerűsíteni kell.

Márkák
Írjon nekünk!