Hírek

A hőszivattyúk száma 2020-ra gyakorlatilag megduplázódott

A hőszivattyúk száma 2020-ban megduplázódott, a légkondicionálóké pedig több mint 70 százalékkal nőtt az országban, A gyors bővülés várhatóan folytatódik a következő években.

A háztartási méretű napenergia és az elektromos autók mellett az egyik olyan technológia, amely a legnagyobb hatással van a villamosenergia-rendszer terhelési görbéjének alakulására, az a fűtés - hűtésre szolgáló hőszivattyúk.

A hőszivattyúk rendkívül hatékony, energiatakarékos és környezetbarát fűtési és hűtési megoldást kínálnak, és ebben a tekintetben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint a fosszilis fűtési megoldások kiváltásával, fontos szerepet játszhatnak a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegesség elérésében.

Ugyanakkor, tömeges elterjedésük Magyarországon is jelentősen megnöveli a villamosenergia-fogyasztást, de mivel úgynevezett cserélhető berendezésekről van szó, használatuk a villamosenergia-rendszer csúcsterhelési időszakaiból (ami különösen a késő délutáni és esti órákat jelenti) átterjeszthető az úgynevezett völgyidőszakokra, ami javíthatja az egész rendszer rugalmasságát. Ennek érdekében az áramszolgáltatóknál számos, kifejezetten hőszivattyúk számára kialakított, az alaptarifánál kedvezőbb tarifa érhető el, és ahogyan ezek száma növekszik, úgy lesz egyre inkább érezhető ez a kedvező terhelésgörbét kisimító hatás.

 

Mivel a hőszivattyúk számának növekedése a magyar villamosenergia-rendszer terhelési görbéjére is jelentős hatással lesz, a MAVIR előrejelzéseket készített, hogy megjósolja az elkövetkező években várhatóan növekvő számú létesítményeket. Ezek az előrejelzések, amelyek meghatározzák a "tól-ig" határértékeket, az  elosztórendszer-üzemeltetők várakozásain alapulnak. A hőszivattyúk jelenlegi elterjedtségére vonatkozó pontos statisztikák hiánya, megnehezítette ezen előrejelzések elkészítését. Ezért az előrejelzések az elosztóhálózat-üzemeltetők díjszabásain és a rendelkezésre álló adatokon alapultak.

Nagyon sok háztartásban lesz klíma

Még konzervatív forgatókönyvek szerint is gyorsan fog növekedni a hőszivattyúk száma az elkövetkező években. A lakossági légkondicionálók állománya 2020-ban több mint 70 százalékkal nőtt, a már amúgy is jelentős bázisról. Míg a fűtésre és hűtésre szolgáló hőszivattyúk száma 100 háztartásra vetítve 2031-ben még alig 5 alatt lehet, addig a csak hűtésre telepített hőszivattyúk (légkondicionálók) minden második háztartásban lehetnek, óvatos becslések szerint pedig minden harmadikban (4,1 millió háztartás alapján; 2020-as KSH).

A KSH adatai szerint 2010 és 2020 között a 100 háztartásra jutó légkondicionálók száma 4-ről 14-re nőtt. Jövedelem, régió és településtípus szerint azonban jelentős különbségek mutatkoznak. A 2020-as adatok szerint a legalacsonyabb jövedelmi szinten, 100 háztartásból csak 6-ban volt légkondicionáló, míg a legfelső tizedben minden negyedikben. A legtöbb ilyen háztartás Budapesten (100/21) és Dél-Alföldön (19) van, és a statisztika azt mutatja, hogy a településméret csökkenésével csökken a légkondicionáló elterjedtsége: 100 háztartásból 18 van megyeszékhelyeken és a nagyvárosokban, 12 a többi városban, és csak 8 a községekben.

Márkák
Írjon nekünk!