Hírek

12 év múlva eltűnne a gáz a háztartásokból

A 2020-as éghajlat-változási törvényben előirányzott klímasemlegesség 2050-ig történő eléréséhez a gázfelhasználás csökkentésére, a gázinfrastruktúra folyamatos átalakítására és a kiterjesztett elosztóhálózat fokozatos megszüntetésére lesz szükség. Ez többek között azt jelenti, hogy négy éven belül meg kell szüntetni a főzéshez szükséges gázellátást, és be kell tiltani a gázcsatlakozást az új épületekben.

Az Európai Unió tagjaként Magyarország is elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re teljes klímasemlegességet ér el, ami azt jelenti, hogy addigra az európai országok teljes szén-dioxid-kibocsátása nem haladhatja meg az erdők és mezők által évente megkötött (úgynevezett "nyelők") vagy más módon a légkörből eltávolított szén-dioxid mennyiségét.

2020. június 20-án a magyar Országgyűlés elfogadta az éghajlatvédelmi törvényt, amely előírja, hogy Magyarországnak 2030-ig legalább 40%-kal kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A javaslatcsomag szerint 2030-ig legalább 200 000 háztartást kell leválasztani a földgázhálózatról, és 2026-ig meg kell szüntetni a gázszolgáltatást azokban a háztartásokban, ahol a gázt kizárólag főzésre használják.

Az új épületekbe való gázbekötést 2025-től betiltanák. A gázfelhasználás fokozatos megszüntetése részletes ütemtervvel, konkrét határidőkkel és folyamatos kommunikációval valósulna meg.

Márkák
Írjon nekünk!